Stories

shape blue 02
shape blue 01

Welkom bij de Blog

Stories

shape blue 02
shape blue 01

Welkom bij de Blog

Flightmodus = focus!

Iedereen die in een kantooromgeving werkt moet het volgende herkennen: je hebt net een to-do lijst voor de dag opgesteld, er staan een paar grote klussen op. Of het nu het schrijven van een offerte is, het maken van een analyse of het doorlezen van een rapport, je hebt je aandacht maar al te hard nodig. Je wilt het echt afkrijgen, dus je gaat op tijd naar kantoor, zodat je dat eerste uurtje ongestoord kunt werken voordat je collega’s binnendruppelen.

Zo. Je zit achter je bureau en er is verder nog niemand op kantoor. Koffietje erbij. Knallen maar! En dan… wordt je afgeleid door binnenkomende meldingen op je telefoon. In het appgroepje “kadootje voor Joke” is een discussie aan de gang of er nou bos bloemen of een een theaterbon moet worden gegegeven, op Instagram heb je nieuwe volgers, en ook de meldingen op je mail komen achter elkaar binnen. Apps op je telefoon zijn zo ontworpen dat ze een verslavend effect op je hebben. Je kunt ze vergelijken met een fruitmachine in het casino. Nog een keer verversen, oh nog geen nieuwe reacties. Nog een keer verversen, yes, nu wel een extra like. Andere app, verversen, rood bolletje, pingetje etc. De onmiddellijke beloning in de vorm van de likes, comments of volgers, maakt dat je hersenen verslaafd raken aan dit effect. Hoe meer je dit voedt, hoe gretiger je hersen hierop worden en hoe lastiger het wordt om langdurig te concentreren op een taak.

Daarom de uitdaging om wat je telefoon tenminste 1x voor een half uur op flightmodus te zetten. Op die manier wordt je niet gestoord door al die binnenkomende meldingen en kan je beter concentreren omdat de kans groter is dat je in je flow staat terecht kunt komen. Flow staat, een staat van diepe concentratie voelt ook als een soort van “high”, maar dan een waar ook je daadwerkelijke groei plaatsvindt en waar je tot mooie resultaten komt en je je doelen van die dag wellicht zomaar een keer wel afkrijgt voordat je weer naar huis gaat.

Tip
Wil je je beloningscentrum in je hersenen toch voeden? Installeer dan een app zoals Forest. Waarmee je met iedere 25 minuten dat je je telefoon met rust laat, een virtueel boompje plant. En als je genoeg virtuele bomen hebt verzameld, wordt er zelfs een echte boom voor jou geplant. Wordt er op die manier toch steeds een dopamineboost gegeven 😉

Meer lezen
Mihaly Czikszentmihalyi over flow: TEDtalk

Deel dit artikel via:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

hey Hallo!

Ik ben Iris

Een coach die ontdekte hoe leuk ondernemen is. Ont-moeten is voor mij heel belangrijk. Even tot mezelf kunnen komen in dit drukke bestaan.

Zodra ik ook maar even de ruimte zie, pak ik een boek. Niets heerlijker dan lezend in mijn favoriete hoekje van de bank wegkruipen.

Hier deel ik al mijn inzichten op het vlak van persoonlijke ontwikkeling. Veel plezier!

Dit vind je misschien Ook leuk: