Stories

shape blue 02
shape blue 01

Welkom bij de Blog

Stories

shape blue 02
shape blue 01

Welkom bij de Blog

Mijn geheim voor meer rust in een overvolle dag

Je kent ze vast wel, van die werkdagen waarbij je van het een in het ander duikelt zonder iets echt af te kunnen maken. Of dat je in meetings zit waarvan je eigenlijk niet eens meer zo goed weet waarom je er ook alweer bij aanwezig moest zijn. Of dat je aan het eind van de werkdag je computer afsluit met de realisatie dat je uiteindelijk alsnog niet dat ene ding hebt gedaan wat bovenaan je to-do lijst stond. 

Misschien heb je zulke dagen af en toe. Misschien realiseer je je terwijl je dit leest dat alle werkdagen eigenlijk zo verlopen. Ik kan me voorstellen dat je het druk hebt. Wat ik dan meestal zie als oplossing voor deze drukte, is dat er allerlei technieken worden ingezet om efficiënter te gaan werken. Of dat er tools worden ingezet waarmee je kunt automatiseren en zo meer tijd overhoudt om nog productiever te zijn. De vraag is echter of je op deze manier ook meer rust weet te creëren in je werk. Ik denk dat je het hierdoor uiteindelijk alleen maar drukker krijgt. Wat is dan de sleutel tot stressvrij werken?

Leren tijdsurfen

Het is alweer een hele tijd geleden dat ik op een yogafestival een workshop bijwoonde van zenmonnik Paul Loomans. In zijn workshop maakte ik kennis met het zenboeddhisme. Wat een prachtige ervaring was dat. Toen ik later zat te lunchen, kwam Paul toevallig naast me zitten en raakten we aan de praat over niet alleen het zenboeddhisme, maar ook de door hem ontwikkelde methode van het ‘tijdsurfen‘.  Ik kreeg zijn boek, hij schreef er nog een mooie boodschap in en eenmaal thuis las ik het in een ruk uit.

Tijdsurfen is de sleutel tot stressvrij werken en bestaat uit zeven praktische aanwijzingen:

  • Doe 1 ding tegelijk en maak het af
  • Sta stil bij wat je doet en aanvaard de handeling
  • Schep ‘witjes’ tussen je activiteiten
  • Geef volle aandacht aan aankloppers
  • Maak jezelf bewust van knagende ratten en transformeer ze in witte schapen
  • Observeer achtergrondprogramma’s
  • Kies spontaan wat je gaat doen

Het klinkt zo simpel. En als je je eraan weet te houden, is het dat eigenlijk ook. Je handelt veel meer vanuit rust, voorkomt ruis en zoomt regelmatig even helemaal uit. 

Schep ‘witjes’ tussen je activiteiten

Het zou de methode tekort doen als ik zou denken dat ik het concept tijdsurfen in een blog wel zou kunnen samenvatten. Ik wil wel een van de zeven aanwijzingen in het bijzonder uitlichten: het creëren van ‘witjes’, want dat is voor mij echt de meest impactvolle learning geweest uit het boek over Tijdsurfen. Het scheppen van ‘witjes’ is kortgezegd een manier om tussen twee activiteiten bewust stil te staan bij de verandering van je activiteit. Door heel even bewust je tijd aan iets anders te besteden, of de overgang tussen activiteiten te markeren zorg je ervoor dat je je tijd heel anders gaat beleven en je minder werkdruk zult ervaren. Het houdt je scherper en geconcentreerder op een dag. En even lanterfanten tussen twee activiteiten achter je laptop klinkt best aantrekkelijk toch?
 

Mocht jij ook willen beginnen met tijdsurfen, lees dan Ik heb de tijd van Paul Loomans, zenmonnik. 

Deel dit artikel via:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

hey Hallo!

Ik ben Iris

Een coach die ontdekte hoe leuk ondernemen is. Ont-moeten is voor mij heel belangrijk. Even tot mezelf kunnen komen in dit drukke bestaan.

Zodra ik ook maar even de ruimte zie, pak ik een boek. Niets heerlijker dan lezend in mijn favoriete hoekje van de bank wegkruipen.

Hier deel ik al mijn inzichten op het vlak van persoonlijke ontwikkeling. Veel plezier!

Dit vind je misschien Ook leuk: