Stories

shape blue 02
shape blue 01

Welkom bij de Blog

Stories

shape blue 02
shape blue 01

Welkom bij de Blog

Rise and shine! Vrijwillig eerder opstaan?

Vrijwillig een half uur eerder opstaan. Waarom zou je dat jezelf aandoen? Tijdens de Recharge week dagen we je uit om het vijf dagen uit te proberen en het zelf te ervaren wat het met jou doet. In dit stuk leggen we je graag uit wat de gezondheidseffecten van vroeger opstaan zijn.

Het lijkt soms wel alsof vroeg opstaan de sleutel tot succes is. Richard Branson van Virgin Group komt iedere ochtend gelijk met de zon uit de veren, hij laat zijn gordijnen expres open om zich daadwerkelijk door de zon te laten ontwaken. Barack Obama stond in zijn ambtsperiode als president vaak al om 4:30 op om samen met zijn bewakers een rondje te gaan hardlopen. Apple-topman Tim Cook doet daar nog een schepje bovenop: die is iedere ochtend al om 3:45 uit de veren, zodat hij zelfs de collega’s aan de Oostkust (die drie tijdzones voorliggen) voor kan zijn met zijn mails.

Het lijkt wel alsof vroeg opstaan de sleutel tot succes is. Of dat daadwerkelijk zo is, laten we voor nu maar even in het midden. Wel staan we stil bij de bewezen gezondheidseffecten van vroeg opstaan. En nee, dat hoeft niet al om 4:00 te zijn. Een half uurtje eerder dan normaal is al een fantastische start!

Positieve ervaring waar je de rest van de dag op kan bouwen

Mensen zijn gevoelig voor positieve ervaringen. Daar worden we blij van! En hoe fijn is het om in de ochtend al meteen een positieve ervaring te kunnen hebben. Als je een goed doordachte ochtendroutine hebt, dan weet je zeker dat het je lukt en ervaar je succes. Daarnaast zou je bijvoorbeeld al kunnen werken aan een project waar je op dat moment mee bezig bent en heb jij je eerste meters al gemaakt voordat de rest van de wereld ontwaakt. Hoe lekker is dat?!

Wilskracht is een reservoirtje die gedurende de dag langzaamaan leegloopt

Mensen zijn geprogrammeerd om lui te zijn (energie besparen) en te kiezen voor eten dat hoog in voedingswaarden is (energie tot je nemen). Deze prehistorische mechanismen zijn vandaag de dag allang niet meer noodzakelijk voor de Westerse mens. Om deze natuurlijke impulsen het hoofd te bieden zal je dus een aardige dosis wilskracht moeten inzetten. En je raadt het al: deze is in de ochtend beduidend sterker en loopt gedurende de dag langzaam leeg.

Mensen die vroeger opstaan maken gezondere voedingskeuzes

Uit onderzoek blijkt dat mensen die vroeger opstaan ook gezondere voedingskeuzes maken. Dit heeft deels te maken met die wilskracht die hierboven is beschreven, maar ook met het maken van een bewuste commitment. Je staat vroeg op voor je om zo goed mogelijk te presteren, dan komt gezond eten mee in de slipstream daarvan.

Kortom, reden genoeg om vroeg op te staan. Hoe laat zet jij morgen jouw wekker?

Deel dit artikel via:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

hey Hallo!

Ik ben Iris

Een coach die ontdekte hoe leuk ondernemen is. Ont-moeten is voor mij heel belangrijk. Even tot mezelf kunnen komen in dit drukke bestaan.

Zodra ik ook maar even de ruimte zie, pak ik een boek. Niets heerlijker dan lezend in mijn favoriete hoekje van de bank wegkruipen.

Hier deel ik al mijn inzichten op het vlak van persoonlijke ontwikkeling. Veel plezier!

Dit vind je misschien Ook leuk: